VepKar :: Texts

Texts

Return to list | edit | delete | Create a new | history | Statistics | ? Help

Pastimpiirai

Pastimpiirai

Livvi
Vedlozero
Enne vie pastimo, kačo, pastimpiiraidu. Häi roidieu, kačo, hoivembaizel. Talkun gu loajildetah da sit kuored laitah da talkunas talkunsüväimet. Voibi loadiegi muus suurimas, a talkun on kebdiembi loadie. Muul suurimal sit keitteä pidäü kačo da, talkunas loajitah pastimpiiraidu ainos. Tahtas pidäw sežo. Koaššu pidäw murei loadie tožo pastimpiiraih.

A kuaret?

Kuoret pidäü olla, kui muut kuored laid, muga i se kuori.

Rugehizez jauhos?

Rugehizez jauhos.

Keitimpiirai luajitah nižujauhos?

Keitimpiirai voibi loadie tožo mustas jauhozgi. Ken i kui suvaiččow, eräz ei suvaiče nivows’e valgiez jauhoz loadie, rugehine jauho pidäü keitimpiiraihgi. A eräs suvaiččou, kačo, keitinpiirain. Meil’ oli ainoz, enne velli, ül’en äijäl pastettih, dai nügöi pastammo sul’činoa, čuppoi pastamo. D’oga püheäpäiveä ned i roavod on roattavat. Meil’ pastoksettah eule ni pühäpäivü. Suvaijjah kaikin, štobi pühämpeän olis pastettu čupoit, sul’činat, piirait kaikemmoizet. Kem miittumoa loaduu suvaiččow, sid loajit kaikkee loaduu piiraidu, kudamoagi vähäizen. Kem midä l’uubiw, suvaiččow, sidä anna süöü.

Boiko, Tatyana

Тонкокорый пирог с крупной начинкой, испечённый на углях

Russian
Раньше ещё пекли, гляди-ка, тонкокорые пироги с крупной начинкой на углях. Он требует меньше усилий. Приготовят начинку из толокна и сделают корки для пирога. Можно сделать начинку и из другой крупы, но из толокна получается легче. Другую крупу отваривать надо, а всегда с толокном делают тонкокорые пироги. Также надо [приготовить] тесто. Каша должна быть рассыпчатой для этих пирогов.

А корки?

Да, корки нужны, также как и для других пирогов.

Из ржаной муки?

Из ржаной муки.

Сканцы (жареные) делают из пшеничной муки?

Сканцы можно приготовить и из ржаной муки тоже. Кто что любит, некоторые не любят готовить из пшеничной муки, ржаную муку используют и для сканцев. У нас всегда раньше, брат, очень много пекли и сейчас печём сканцы, овсяные блины. Каждое воскресенье занимаемся этой работой. У нас воскресенья без выпечки не бывает. Все любят, чтобы в воскресенье были испечены овсяные блины, сканцы, пироги разные. Кто какие любит, поэтому делаешь разные пироги, некоторых поменьше. Кто какие любит, пусть те и ест.