VepKar :: Texts

Texts

Return to list | edit | delete | Create a new | history | Statistics | ? Help

Kokoi da kurniekku

Kokoi da kurniekku

Livvi
Vedlozero
Nügöi pastammo piirailoi koiz, da vaiku kebdiembii pastamizii. A l’eivät ennevahnas pidigi l’eivät kois pastattoa. L’eibeä pastettih kois, kokkoi pastettih, kagraizez jauhos laitah, ül’em pehmie kokoihuttu roihes päčiz. Päčimpohjal pastettih. Päčiz otetah, sit pühkimel katetah, sih pehmetäh, kastetah vie. Sit pühkimel katetah, sid roihes pehmiehüöd net, korvah i aja. Sid vie pastoimmo kurniekkoa muigies tahtahas. Ül’en hüviä kurniekkoa roih, lihas kurniekkoa pastetah dai kalas pastoimmo kurniekkoa.

Mittumuabo kalua paniitto?

Kalua panemmo, konzu on miittumoa kaloa, mostu i panemmo, konzu on haugiihaugii panemmo, da i matikkoa panemmo. Ahvendu panemmo, särgii, miittumoa kaloa konzu tuottuu on, mostu kaloa panemmogi. Reäpöikurniekkoa voibi loadie, pastoimmo kaikke. Da i lihakurniekkoa pastammo.

Lihat sinne palaizil pilkua pidäü?

Pienil palaizil pilkommo da sit sinne panemmo kurniekkah da päččih [panemmo].

Midäbo viä muudu paniitto lihankel?

A lihankel toiči kartouhkoa panemmo segai, da ül’en hüvä roih kurniekku.

A laukkua?

Da i laukkoa panemmo. A kaloih vie siemenvoidu panemmo. Nenih lihoih emmo pane siemenvoidu, lihoiz muite [roih] parembi Laukankel. Da sid kartouhkoa panemmo vähäizen sie. Maguužu roihes süvvä.

Boiko, Tatyana

Овсяный хлебец продолговатой формы и рыбник

Russian
Теперь дома печём пироги и только более лёгкую стряпню. А хлеб в старину приходилось печь дома. Хлеб пекли дома, овсяные хлебцы пекли, из овсяной муки делают, очень мягкие хлебцы получаются в печи. На поде печи пекли. Из печи снимают, затем накрывают скатертью, под ней они становятся мягкими, увлажняют ещё. Скатертью накрывают, они получаются мягонькими, хоть "в ухо" клади. Ещё пекли рыбники из кислого теста. Очень хорошие рыбники получаются, пекли кулебяки с мясом и с рыбой пекли рыбники.

А какую рыбу использовали?

Рыбу кладём ту, какая имеется, когда есть щукакладём щуку да и налима кладём. Окуней кладём, плотву, когда какая рыба имеется, ту и кладём. Рыбники с ряпушкой можно делать, пекли разные. Да и кулебяки с мясом пекли.

А мясо туда на кусочки надо резать?

На мелкие кусочки режем и кладём в кулебяку, а затем в печку [кладём].

А что ещё добавляли к мясу?

А с мясом иногда вперемешку добавляли картофель и очень хорошиая кулебяка получается.

А лук?

Да и лук клали. А в рыбу ещё растительного масла клали. В мясо растительного масла не клали, из мяса и так лучше получается с луком. Вот картошки немного добавляли. Вкус получается лучше.