Imel
Livvi
Vedlozero
Riepoivedeh vie laitah imel’eä. Enne laittih.
Mibo se on?
Jauhoa pannah nenga, sit päččih pannah, katetah umbipäi. Sih roih imel, ül’em magei imel.
Sit se koaššu?
Rugehistu jauhuo pannah sinne, pieksetäh niih, sih vedeh. Sit päččih pannah, sid roih imel’ ül’em magei.
Sid gu jauhotai-, moine kuaššu?
Gu koaššu rouno roihez. Nu ül’en se roiheze mustu. Kačo gu riepoi se on muigei, ei, magei on, eule muigei. Da i onhäi vezi roih ruskei. Sit päččih sinne pannah umbipäi, häi imittüü hüvin sie. Ül’en roih magei. A vie loajittih niil’öis, kačo, voassoa. Imel’eä gu pannah päččih mugal’eiten, haudoimel’eä jauhonkel pieksetäh, sid laitah voassoa, mämmii, pastetah mämmii. Tukud ilmovoid. Daže kai kezäkse pietetäh. Kezäl räkel juotattaw. Enne muga roattih, pučit pannah moiziz mämmis voassoa.
Kuibo ned imel’ät pidäü ezmäi kuivata, vai kui mämmikse rodiau?
Mämmi kuivatah, kuivatah da pastetah päčiz gu l’eiväd rowno. Sit kuivatah, enämbi päiveä päčis pietäh. Sidä ei panna tuliräkkeh sinne, täs ku, päčin uberid da i järgieh, ga päivembä pannah kuivah, sid ei paleta. Eiga paletahhäi vie [tuliräkes päčis]. Sid roih voassu ül’em magei voassu.
Boiko, Tatyana
Солодовая каша
Russian
Из репного кваса ещё готовят солодовую кашу. Раньше делали.
Что это?
Кладут муку, затем наглухо закрывают и кладут в печку. Получается солодовая каша очень вкусная.
Эта каша?
Ржаную муку кладут, размешивают и в воду. Затем в печку кладут и получается очень вкусная солодовая каша.
И эта мука, такая каша?
Так получается как каша. Ну очень она получается тёмной. Смотри, так как квас этот кислый, нет, он не кислый, а сладкий. Да и вода становится красной. В печку кладут наглухо закрытую, она там пропитывается хорошо. Очень получается вкусной. А ещё готовили из неё квас. Солодовую кашу кладут в печь, распаренную солодовую кашу с мукой размешают и делают квас, солодовый хлеб, пекут солодовый хлеб. Огромные кучи. Даже до лета держат. Летом в жару хочется пить. Раньше так делали, бочками делали квас из солодового хлеба.
Как эту кашу сначала высушивали или как из неё солодовый хлеб получается?
Солодовый хлеб высушивали, высушивали и пекли в печке как хлеб. Сушат, больше суток держат в печке. Его не кладут в очень жаркую печь, сразу когда уберут угли, а кладут позднее, тогда он не пригорит. А иначе может пригореть в жаркой печи. И квас получается очень вкусный.