ВепКар :: Тексты

Тексты

Вернуться к списку | редактировать | удалить | Создать новый | Статистика | ? Помощь

Alina Gapejeva. Magiet juustot Alasalmespäi

Alina Gapejeva

Magiet juustot Alasalmespäi

карельский: ливвиковское наречие
Новописьменный ливвиковский
Tänävuon molodoit Jevgenii da Nadežda K’alinat avattih oma fermu: valmistetah juustuo. Nygöi juuston eri lajiloiitalie - lazen, fransielazen da šveitsarielazen tehnolougieloin mugah luajittuloivoibi ostua ei vaiku Alasalmes, ga vie Petroskois, Piiteris da Moskovas.

ALGU RUAVON ČOMENDAU

Vuvven 2014 val’uuttukriizissu kuhkutti K’alinoin perehty panemah rattahile oma biznessu.
Hyö elettih Petroskois, ga piätettih muuttua eloipaikku Säpsän kyläh.
Jevgenii oli rakenduslaitoksen johtajannu, Nadeždal oli oma pieni sadutavaroin laukku.

Hyö heitettih omat ruavot, ostettih pieni konehozasto da lähtiettih opastumah italielazien juustoloin valmistajikse. Pieneh juustokoneheh niškoi pidi 120 litrua hyväluadustu maiduo päiväkse. Juuston valmistamizekse pädöy vaiku moine maido, kuduas on äijy razvua da proteinua. Mostu maiduo ostettih fermeroil. Algajat juustonvalmistajat suadih neruo ammattih ruadajes.

UUZI ELOS UVVES KOHTAS
Ostajua oli ylen äijy.
K’alinoil rodih himo valmistua enämbi juustuo da nostua sih niškoi oma fermu.
Molodoit suadih abuu valdivospäi oman ruavon kehittämizekse. Ruado rubei kiehumah: Jevgenii da Nadežda ostettih Jessoilan sovhouzas kaksi žiivatanpihua muapalanke Alasalmes.

Net pihat oldih hyllätyt, kaldavunnuot seinät da sordunuot levot. Redutukkuloin keskes kazvettih tuhjot.
Ga uuzil ižändil oli suuri himo ruadua: yksi piha hyö riičittih, toine pandih kundoh.

Kunnostetus pihas nygöi ollah juuston luajinduozasto (yhtel aigua voibi suaja juustokse kaksi tonnua maiduo), zualu, kudamas voibi oppie juustuo da huonus, kuduas pietäh lehmii da kozii.

OPI "KARJALAN KIVIE"

K’alinat pandih omah mieliruadoh äijy den’gua da vägie.
Tottu sanuo, molodoit ylen äijäl suvaijah omii žiivattoi. Sih niškoi, ku juusto olis mavukas, pidäy olla hyvä maido, ku žiivatat annettas hyviä maiduo, niidy pidäy hoidua da pidiä hyvis ololois.

Juustonvalmistajan ruado on jygiembi, migu ozutahes. Molodoit jo hyvin nerovuttih da valmistetah magieloi juustoloi jo seiččemetty vuottu. Joga juuston lajii valmistajes käytetäh eri ližä-ainehii. Juustomuagariloil nevvon oppie Karjalan kivi da Kačotta -juustuo pabuheinänke. Kačotta" gretsienoriehan libo grivoinke tulou mieleh kaikile.

Alasalmi-ferman-juustolan tavaroih kaččojes sylgi valuu.

Kuni rodulehmät syvväh-näčytetäh duuhukastu heiniä, a pualičoil "kypsetäh" juustot, Jevgenii da Nadežda šeikuijah, kui hyö ielleh ruvetah kehittämäh muatalovuttu da kyläturizmua.

Hyö jo nostetah uuttu huonustu, kus ruvetah pidämäh lehmii sidomattah.
Vaigevuksih kaččomattah K’alinat jo suadih vie yksi muapala.

Tahtommo, ku meijän fermu olis čoma ku kuvas: ku žiivatoin pai menduskohtat oldas aijoitetut da net aijat oldas čomat, kruasitut, ku oldas tilat lapsile, ku oldas kukkuvavot, šuoriet nurmet, toivou Jevgenii.

Ku meij än gostil olis hyviä mieldy nähtä puhtahii žiivattoi. Ku degustatsiigi andas hyviä mieldy matkas.
Tiettäväine, iel on yllin kyllin hommii dai vaigevuksii. Fermah pidäy ližiä ruadajua: konehel ruadajii, pakuiččij oi, šouferi, juustonvalmistajan abuniekku da myöjy. Kezäkuus juustolu otti vastah enzimäzii turistoi Ven’an eri linnoispäi.

Гапеева Алина

Изысканные сыры из Нижней Салмы

русский
В этом году супруги Евгений и Надежда Кялины открыли собственную фермусыроварню. Теперь изысканные сорта сыров, изготовленные по французской и швейцарской технологии можно приобрести не только в деревне Нижняя Салма, но и в Петрозаводске, Санкт-Петербурге и Москве.

Хорошее началополовина дела

Валютный кризис в 2014 году неожиданно послужил толчком для открытия собственного дела супругов Кялиных.
Они жили в карельской столице, решили резко изменить сферу деятельности и переехали с детьми на постоянное место жительство в поселок Сяпся.
Евгений был руководителем строительной компании, у Надежды был свой цветочный магазинчик. Они бросили свою работу, приобрели мини-цех и прошли стажировку по изготовлению итальянских сыров. Для небольшой сыроварни требовалось 120 литров качественного молока. Для приготовления сыра, подходит молоко только с высокими показателями жирности и белка. Качественное сырье закупалось у фермеров. Начинающие производители долго пытались "набить руку" при работе с сыроварней.

Новая жизнь на новом месте
Покупателей было очень много.
У супругов появилось желание увеличить объемы продукции и построить ферму - сыроварню.
Евгений и Надежда воспользовались поддержкой государства. Сразу же закипела работа. Супруги выкупили два бывших животноводческих двора с участком земли совхоза "Эссойльский"в небольшой деревеньке Нижняя Салма. Дворы были заброшены, старые постройки, полусгнившие стены. Среди огромных куч мусора росли густые заросли кустарника. Но у новых хозяев было сильное желание работать: одну из построек разобрали, другую починили.
На ухоженных дворах теперь цех сыроварения (рассчитанный на переработку двух тонн молока), уютный дегустационный зал и помещение для содержания коров и коз.

Попробуй "карельские камни"
Супруги Кялины вложили в свое детище немало денежных средств и сил.
И правда у молодых искренняя любовь к животным. Чтобы сыр получился ароматным, вкусным, насыщенным, надо чтобы молоко было качественным, а для того, чтобы коровы давали такое молоко, им нужно обеспечить хорошие условия.
Работа сыровара, куда сложнее, чем это кажется на первый взгляд. Семейная пара с успехом освоила технологию сыроварения и варят вкусные сыры уже седьмой год. Для каждого сорта сыра свои добавки. Любителям сыра советую попробовать "карельские камни" и сыр качотта с зеленью бобовых. А качотта с грецкими орехами или грибами гарантированно порадует каждого. При виде продукции фермы- сыроварни "Аласалми" текут слюнки.
Пока племенные буренки жуют ароматное сено, а на полках сыроварни зреет сыр, Евгений и Надежда строят новые грандиозные планы в развитии туризма и сельского хозяйства. Они уже строят новую ферму, где будет применено беспривязное содержание коров. Не смотря на трудности Кялины уже получили еще один участок земли.
- Нам хотелось бы, чтоб наше хозяйство выглядело, как на красивой картинке: с выкрашенным заборчиком и пышными клумбами, - поделился мечтой Евгений Кялин.
- Чтобы при виде чистых и довольных животных у посетителей поднималось настроение. А дегустация нашей продукции лишь улучшало впечатление от путешествия.
Конечно же, трудностей предстоит преодолеть еще немало. Для этого, прежде всего, на маленьком семейном предприятии нужны дополнительные рабочие руки: аппаратчики, упаковщики, водитель и помощник сыродела. С 1 июня фермасыроварня примет первую группу туристовиз различных городов России.